Alle nyheder

Torsdag, 01 december 2016 16:46

Drop håndblus og nødraketter

HER ER TIPS TIL EN GOD JULEGAVE

Når du nu sidder og hiver dig i håret under overvejelser om, hvad du skal give den glade sejler i julegave, så er her lige et forslag.

Så længe jeg kan huske tilbage har det været et must at medbringe pyrotekniske midler (nødraketter og håndblus) til at alarmere med i en nødsituation til søs. Der er blevet undervist om brugen på sejlerskoler og lavet talløse demonstrationer. Også i vores sejlerskole og af DSRS i Lynæs. Det er også konstateret, at en del blus ikke virker, og at de er særdeles farlige at håndtere. - Det er tilsyneladende for søens folk gået helt ubemærket hen, at elektronikken kan levere langt sikrere og mere driftsikkert udstyr.

European Boating Association (EBA), hvor jeg er repræsentant for Dansk Sejlunion, har for nylig vedtaget en anbefaling, som fjerner pyroteknikken og i stedet anbefaler brug af moderne elektroniske midler. Sådan nogle blev vi for et par år siden præsenteret for ved en medlemsaften i klubben.

En nødraket brænder i ca. 40 sekunder og nytten er afhængig af, at den overhovedet virker, og at en person i land ser den og handler korrekt på det. Når bådens beholdning af raketter så er fyret af - sjældent flere end 2-3 stykker - så bliver det svært, hvis der ikke er planlagt andre muligheder for at tilkalde hjælp.

EBA har lavet en liste over de moderne - og langt bedre - alternativer, som du kan læse om her: http://www.eba.eu.com/site-documents/eba-position-statements/eba-position-alternatives-to-flares.pdf. Det er ganske vist på engelsk, men mon ikke det går alligevel. - Nogle af de vigtigste er VHF med DSC, PLB, som er en automatisk virkende, personlig sender med GPS, og så en EVDS, som er afløseren for håndblussene, med stærkt flashlys, som virker i timevis og kan tjekkes med mellemrum.

Kig forbi f.eks. Lynæs Marinecenter, hvor Søren kan vise dig det hele!

World Sailing (tidligere ISAF) har allerede for et år siden i sine Offshore Rules of Racing, gjort det frivilligt at medbringe pyroteknik. Men skal du sejle en større kapsejlads, så hold lige øje med om arrangøren i sin invitation (NOR) stadig forlanger pyroteknik medbragt.

Henrik P

Læst 847 gange Senest ændret Fredag, 21 april 2017 20:44