Alle nyheder

Tirsdag, 30 december 2014 15:56

HVORDAN HAR DINE SØVENTILER DET??

Knækket spindel i søventil Knækket spindel i søventil
HVORNÅR HAR DU EGENTLIG SET ORDENTLIGT PÅ DEM?

At "se ordentligt" på sine søventiler vil sige at

1)  gå samtlige søventiler igennem for tjek af funktion. Kan de åbne og lukke glat? Også dem, der er anbragt "besværlige" steder?
2)  rykke og slå lidt til dem for at se om de knækker af!

Begge tests vil med garanti forårsage kassation af adskillige søventiler på bådene i havnen - hvis testen bliver udført. - Rigtig mange af os sejler rundt med søventiler af samme bronze-materiale, som de VVS-ventiler og -studse, der sidder i vandforsyningen hjemme i vores boliger, hvor der ikke løber saltvand i systemet. Det er fint derhjemme, men duer ikke i både. Det har vist sig, at de ventiler af rustfrit stål, der findes i handlen, ikke er meget bedre.

Piet Jansen, fra Veddelev Strand Bådelaug, som er ekspert i korrosion, skrev for nogle år siden en artikel til sejlsport.dk i forbindelse med nogle konkrete uheld. Hans artikel er absolut stadig aktuel, og der sker stadig uheld med søventiler. Det er rigtig skidt, uanset hvor det sker, men selvfølgelig mest "spændende", når det sker under sejlads. Du kan læse mere om dette interessante emne her. - Og gå så lige en tur i bunden af båden i forbindelse med forårsklargøringen.

Hvor opbevarer du i øvrigt dine koniske træpropper, til at banke i hullet, hvis uheldet er ude? - Den rigtige placering er: den rigtige størrelse prop tapet fast ved siden af hver enkelt søventil. Så skal du ikke lede i skabe, skuffer og værktøjskasser, den dag skaden, måske, sker.

Henrik P 

Læst 2646 gange Senest ændret Mandag, 23 februar 2015 10:17