Alle nyheder

Lørdag, 05 april 2014 12:12

TJEK DIN VEST

Ebbe i arbejdstøjet en forårsdag Ebbe i arbejdstøjet en forårsdag Henrik P
FORÅRET ER OGSÅ TID FOR TJEK AF DIN VEST

Uanset om du bruger en fast vest eller en oppustelig, så er det nu, du skal tjekke om den er klar til en sæson mere som din personlige livredder.

Valg af vest er dels en smags sag, men absolut også et spørgsmål om, hvad den skal bruges til. Ikke mindst spiller årstiden en væsentlig rolle. En almindelig svømmevest er ikke nogen god ide i starten af sæsonen eller om efteråret. Som navnet næsten siger, er der tale om en hjælp til en person, som godt selv kan holde sig flydende/svømmende. Er du, f.eks. på grund af det meget kolde vand, bevidstløs, eller tæt på, eller stærkt afkræftet, så kan svømmevesten ikke holde mund og næse over vandet. Brug derfor altid i kanterne af sæsonen - eller ved sejlads om natten - en redningsvest, d.v.s. med en opdrift på minimum 150 N (= 3 gange så meget som en almindelig svømmevest). Og hvorfor ikke have den ekstra sikkerhed hver gang du sejler?

Tjek din faste vest 
Bruger du en fast vest, skal du tjekke om remme og lukketøjer er OK, og om indmaden - skumgummi med lukkede celler - stadig synes i orden. Tjek den på en badetur i løbet af sæsonen. Er vesten ved at være halvgammel, 6-8 år afhængig af brug, så bør den nok skiftes ud.

Tjek din oppustelige vest 
Den oppustelige vest er teknisk lidt mere kompliceret og skal også tjekkes inden i betrækket. Luk velcroen op hele vejen rundt og gå luftblæren godt efter. Især hvor der er folder, er der en mulighed for, at der er slidt hul. Skru CO2 patronen ud og vej den på en brevvægt eller bagevægt. Der står på den, hvad den skal veje. De fleste produkter skal veje mellem 30 og 35 g. Tjek også den udløser-"pille", der sætter opblæsningen i gang, når den kommer i vandet. Den er mærket med en udløbsdato, og bør selvfølgelig ikke sidde i din vest, hvis den er ældre end udløbsdatoen. Tjek at alt i øvrigt ser OK ud. For at tjekke om luftblæren er tæt kan du enten trække i den manuelle udløsersnor, og lade CO2-patronen blæse blæren op, eller du kan puste den op gennem ventilen med det lange rør. Pust helt op og lad ligge oppustet til næste dag. Holder den stadig et pænt tryk, så er blæren tæt.
Når du pakker den sammen igen, så forsøg at undgå at lægge blæren sammen i de samme folder, som den senest lå i. Fold den lidt anderledes, så sliddet mod betrækket bliver fordelt.

Har du lys i din vest?
Bruger du vesten om natten eller i kanten af sæsonen (ikke mindst i efteråret, hvor det bliver tidligt mørkt), så burde det være obligatorisk med automatisk tændende lys, så du kan findes igen, hvis du falder ud. Er der ikke fabriksmonteret lys i din vest, så kan løse lamper købes for forholdsvis små penge hos f.eks. Lynæs Marinecenter og sættes fast på vesten. - Søren i butikken kan også hjælpe dig, hvis du bliver i tvivl om noget omkring veste. Ellers spørg nogle af de garvede folk i klubben.

Henrik P
Læst 1459 gange Senest ændret Tirsdag, 20 maj 2014 18:54